Tijgernoten zijn hot! En dan bedoel ik niet die zoutjes van Duyvis ;). Nee, ik bedoel kleine rimpelige knolletjes die tot voor kort in Nederland alleen nog door hobbyvissers werden gebruikt als visaas. Gelukkig zijn we deze vergeten ‘groente’ weer aan het herontdekken, want de tijgernoot is een geweldige aanvulling op ons menu.

Tijgernoten of Chufa’s, in Nederland ook wel bekend als aardamandelen, zijn ondanks dat de naam doet vermoeden dus geen noten maar kleine knolletjes. Onze verre voorouders aten ze regelmatig en van de Egyptenaren is bekend dat zij van het meel van de knolletjes brood bakten. Ze zien er een beetje onaantrekkelijk uit misschien, maar hoe klein ze ook zijn, ze zitten boordevol goede stoffen. In the US is de tijgernoot weer helemaal herontdekt in ‘healthfoodland’ terwijl ze in Spanje de tijgernoot of Chufa zoals ze hem daar noemen, overigens nooit zijn vergeten. Daar maken er de meest fantastische dingen mee en in Valencia is Horchata de Chufa, een lekker verfrissend drankje van gemalen tijgernoten, een begrip.

 

3 redenen om vaker tijgernoten te eten

Tijgernoten zitten boordevol goede voedingsstoffen

Hoor ik iemand superfood zeggen? Misschien voldoen ze officieel niet aan de kwalificaties voor een superfood, super zijn ze zeker! Ze zitten namelijk boordevol mineralen zoals calcium, fosfor, magnesium, kalium en foliumzuur (bron) en bevatten vetten in vergelijkbare verhouding als olijfolie, heel gezond dus. Daarnaast zijn ze een ideaal beautyfood, ze hebben vrijwel alles in zich om je nagels, een huid en haren glad, gezond en sterk te houden.

Naast dat ze heel gezond zijn, zijn ze ook nog eens lekker. Ze smaken zoetig en hebben wel wat weg van noten. je kunt ze rauw eten als snack (kies dan wel de gepelde, anders ben je wel even zoet met kauwen), het meel gebruiken om mee te bakken, ongepelde chufa’s weken en gebruiken voor een super lekkere plantaardige melk en nog veel meer.

Tijgernoten zitten boordevol resistant starch

Resistant starch is een onverteerbaar zetmeel met de eigenschap van oplosbare vezels. Het zorgt ervoor dat je stoelgang vlot verloopt en dat je darmen gezond blijven. Het is een prebioticum, het voedt je goede darmbacteriën waardoor je gezond en fit blijft. Wanneer je er genoeg van binnenkrijgt kan het je vetverbranding verhogen en onderzoek wijst onder andere uit dat het je bloedsuikerspiegel helpt reguleren (of verlagen). Door regelmatig wat tijgernoten te eten krijg je meteen resistant starch binnen en kun je je darmen heel blij maken.

Tijgernoten zijn glutenvrij

Naast erg lekker, zijn tijgernoten glutenvrij en een ideale vervanger voor tarwemeel en bloem in je baksels. Doordat chufa’s zo veelzijdig zijn, kun je er echt alle kanten mee op en het mooie is dat ze in vrijwel ieder dieet passen. De komende dagen zal ik, om je alvast op weg te helpen, wat lekkere recepten met tijgernoten delen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: